Tema


IDAF’25’in teması “Bağlanıyor.” Dijitalleşmenin yaşamın her yönünü dönüştürdüğü bir dönemde, bağlantı kavramı, ilişkiler, topluluklar ve varoluş hakkında geleneksel anlayışları zorlayan şekillerde evrilmektedir. Fiziksel ve sanal dünyalar arasındaki evrimsel ilişkiler, insan etkileşimlerini yeniden tanımlarken, varoluşun felsefi ve ontolojik temellerini de sorgulamaktadır.

IDAF’25, Şehir/Vatandaş, Sürdürülebilirlik/Ekoloji, Dijital İkiz/Dijital Yerliler, Bilim, İkili/İkili Olmayan, İnovasyon/Yaratıcılık ve Mimari/Taklitçilik gibi temalarla, çağdaş dünyanın karmaşık bağlantılarını derinlemesine keşfetmeyi amaçlamaktadır.

IDAF-25, bize teknoloji çağında insan olmanın anlamını yeniden düşünmek için bir fırsat sunarken dijital iletişimden sanal yakınlığa kadar teknolojinin etkileşimlerimizi nasıl şekillendirdiğini ele alarak, merkeziyetsiz bir dünyadaki bağlantılara dair geniş bir bakış açısı sağlayacaktır. Sanatsal vizyonunuzu paylaşmak ve bu bağlantıların felsefi ve varoluşsal boyutlarını diğer sanatçılar, küratörler ve düşünürlerle birlikte keşfetmek için sizi IDAF-25’e davet ediyoruz.

İstanbul Dijital Sanat Festivali 2025 Açık Çağrı

İstanbul Dijital Sanat Festivali, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteği ve Mezo Digital organizasyonu ile 28 Mayıs – 1 Haziran 2025 tarihleri arasında AKM’de gerçekleştirilecektir.

2021 yılında başlayan festival, Türkiye ve İstanbul’da dijital sanat eserlerini sergileyen ilk sürekli etkinlik olma özelliğini taşımaktadır. Festival, teknoloji ile yaratılan eserler için alan sağlamak, onların görünürlüğünü artırmak ve sanatın dönüşümüne uygun sergiler düzenlemeyi amaçlamaktadır.

Festivalin kavramsal çerçevesi ve sanatçıları her yıl farklı bir küratöryel ekip tarafından belirlenir. Her yıl, İstanbul’un farklı bir tarihi yapısı, festival kapsamında yeni medya sanatçıları tarafından üretilen, bilim, sanat ve teknolojinin kesişim noktasındaki eserleri ağırlamaktadır.

Performans, veri görselleştirme, kinetik sanatlar, biyo-sanat, yapay zeka, robotik, mekatronik gibi alanlarda çalışan ve teknoloji, sanat ve bilim bağlamında projelere sahip olan sanatçılar, dijital sanatların farklı alt başlıklarında ürettikleri eserlerle festivale başvurabilirler.

Başvurular, öncelikli olarak güzel sanatlar, mimarlık, tasarım, mühendislik, doğal ve fiziksel bilimler ile iletişim fakülteleri başta olmak üzere tüm bölümler ve fakülteler için açıktır.

  • Bir projeye sahip gruplar veya kolektifler katılabilir.
  • Proje sahipleri birden fazla projeyle başvurabilir.
  • Seçilen projeler sergiye hazır olmalıdır.
  • Başvuru yaş sınırı 30’dur.
  • Başvurular ücretsizdir.
  • Başvurular 1 Şubat 2025’e kadar tamamlanmalıdır.
 

Değerlendirme

Seçici kurul, sanat, teknoloji, bilim ve tasarımın kesişim noktasında merak uyandıran ve yenilik içeren projeler üzerinden başvuruları değerlendirecektir.

Nasıl Başvurulur?

Başvurular, info@digitalartfestistanbul.org e-posta adresi üzerinden yapılmalıdır.

Başvuru sürecinde, başvuranın Adı – Soyadı – IDAF adını taşıyan bir klasör içinde aşağıdaki öğeler yer almalıdır:

  • Sunulan projenin metni ve kredi bilgileri (Proje metni ve kredi bilgileri toplamda 1000 kelimeyi geçmemelidir).
  • Varsa önceki projelerinizin ve eserlerinizin portföyü.

Daha fazla bilgi için info@digitalartfestistanbul.org adresine e-posta gönderebilir veya web sitemizi digitalartfestistanbul.org adresinden ziyaret edebilirsiniz.