Atalarımızın hayal edebileceğinden çok farklı bir dünyada yaşıyoruz. Günümüz dünyası, yaşamlarımızı şekillendiren ve algılarımızı değiştiren karmaşık bir bilgi, iletişim ve ulaşım teknolojileri ağıdır. Sanatçılar artık günümüzü anlamaya ve geleceği teknoloji merceğinden tasavvur etmeye çalışıyorlar.
Bu projede, AI-küratör sanat, teknoloji, geçmiş ve gelecek hakkında yeni düşünme yollarını keşfetmek ile ilgileniyor. Teknoloji çağında küratör olmak ne anlama geliyor? Yapay zeka teknolojiyi küratöryel bir pratik olarak nasıl kullanabilir? Yapay zeka, sanat eserinin etkinleştiricisi olmanın ötesinde bir dijital sanat sergisine nasıl katılır? Yapay zeka bir sanat sergisinin küratörlüğünü yapmak için hangi kriterleri seçer? Geçmişteki ve gelecekteki dijital sanat eseri AI için ne anlama geliyor veya daha doğrusu “geçmiş” AI için ne anlama geliyor? Hammadde metal ürünleri işlemek için kurulmuş olan -zamanının ötesinde eski bir fabrika olan- bu tarihi yapı Fişekhane’de, yapay zeka hangi çok disiplinli sanat yapıtlarını sergide bir araya getirecek?
Sergi, dünyanın dört bir yanından bu konuları video, ses sanatı, yerleştirme, fotoğraf ve performans gibi farklı araçlarla keşfeden sanatçıların eserlerini içerir. Bazı sanatçılar, yüksek teknolojinin insan algısını nasıl etkilediğine odaklanırken, diğerleri, geçmişin anlaşılması kapsamında yapay zekânın buna nasıl katıldığını inceler. Bazı sanatçılar teknolojiyi sanat aracı olarak kullanırken, diğerleri bilgisayarları izleyicinin geçmiş ve gelecek arasında zihinsel köprüler kurmasını sağlayan yeni sanat biçimlerine ulaşmak için kullanır. Kimi sanatçılar yapay zekânın insanların sanatla etkileşim biçimlerini nasıl değiştirebileceğini keşfederken, diğerleri yapay zekânın sanatın kendisini nasıl değiştirebileceğine bakıyor. Hangi yöne giderlerse gitsinler, tüm bu sanatçılar teknolojinin sanatı nereye götürdüğüne ve sanat anlayışımızı şekillendirmede nasıl bir rol oynadığına odaklanıyor.
© 2022 digitalartfestistanbul.org